taklacı güvercin şebap ırkı


Taklacı güvercin şebap güvercini 

Taklacı güvercinlerinden fazlasıyla sevilen türlerden birisi şebap taklacı güvercini olmaktadır ve anavatanları şanlıurfa olmak üzere şu anda ülkemizin dört bir yanında beslenmektedir. Taklacı güvercin familyasında ünlü olan şebap güvercini eğer düzenli olarak uçurulursa takla atar ve genel olarak masa gibi düz platformlarda stili ve güzel duruşu için güzellik yarışmalarına katılmak için yetiştirilir. 

taklacı güvercin

Şebap güvercini karakteri sakin insanlardan ürkmeyen ve masa üzerinde gezmeyi seven bir güvercin türüdür. Şebap güvercinleri kapalı kümeslerde yetiştirilir ve tüylerinin yoğun olması nedeni ile narin vücut yapısına sahip olmaktadır.

bir diğer makalemizde anadolunun yerli güvercin ırkları ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. bu ırklar ile alakalı bilgiler için buraya tıklayınız.

Türkiye’de 2010 yılında kurulan şebap güvercin birliği bu ırkın ulusal bir tür olmasını ve uluslararası güvercin yarışlarına katılmasına neden oldu, şebap güvercinleri kendi içerisinde farklı renk tonlarına sahip olmaktadır ve halk arasında renklerine göre verilen isimler kürenk, miski, mavi, çakmaklı, ve arap olmaktadır. Ve şebap güvercinleri böylece 5 kategoride bilinmektedir.

Şebap taklacı güvercini türkiye dışında suudi arabistan ve avrupada tanınmış ve beslenmektedir.

şebap güvercinlerinin farklı alt türleri bulunmaktadır. ve en çok tercih edilen ırk ise miski ve kürenk ırkları olmaktadırlar. bu ırkların ise fiyatları daha yüksek olmaktadır. ve saf kan şebap güvercinleri genel olarak binlerce TL ye satılmaktadırlar.

bu kuşların ise standartları vardır. ve güzellik yarışmalarında bu standartlar göz önünde bulunarak puanlama yapılmaktadır. ülkemizde ise en çok ilgi gören kuş türü olmaktadır.

Kürenk taklacı güvercin :

Şebap güvercini kategorilerinde oldukça sevilen ve ilgi gören bir şebap türü olmaktadır ve en zarif üyesi olarak bilinmektedir.

şebap güvercini

Şebap kürenk ırkı diğer ırklarda bulunan genel özelliklere sahip olmaktadır ve yarışmalarda her ne kadar da hakemlerin işini kolaylaştırmış olsada yinede doğru değerlendirilmesi için 2 yaşını geçmiş olması gerekir. Çünkü yavru kuşlar bazen yanıltıcı olabilirler.

Kürenk şebap güvercini genel görünümü 

Kürenk şebap güvercini kendine emin ve dik duruşu ile seyircileri etkilemeyi her zaman başarmıştır ve masa üzerinde tıpkı bir manken gibi dolaşmaya başlar ve bütün ilgiyi üzerine çeker. Şebap taklacı güvercin ırkı yürüyüşü ve ayak, vücut ve kafa simetrileri uyumlu olması gerekir ve göze hoş gelmelidir, boyun başa doğru ani daralmadan devam etmelidir. Ayrıca kanatların kuyruk üzerinde düzgün bir şekilde yer alması ise puanlamada önemli olmaktadır.

Kürenk şebap güvercini fiziki yapısı 

Şebap güvercinleri normal güvercinler ile kıyasta daha uzun ve iri görünüme sahip olmaktadır ve tek aliniz ile kavramakta zorlanacağınız kadar omuzlardan geniş olmalıdır.

Kürenk güvercini renk tonu 

Kürenk tüy rengi gaga üstünden kuyruk tüylerine kadar toka rengi olmaktadır ve kuruktaki beyaz tüyler hariç krem rengi ise karışmaktadır.

Taklacı güvercin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken konular 

Hayvan besiciliğinde hangi hayvan olursa olsun farketmez, hakkında bilgi toplamadan doğru bilgiler edinmelidir, güvercinler ise çok hassas ve naif hayvanlardır ve eğer nasıl yetiştirileceği konusunda bilginiz olamazsa kuşların hastalanma ve kaybedilmesi olasılığı kaçınılmaz olmaktadır ve bu sebepten dolayı dikkat ve bilgi gerektirir. Taklaci güvercin yetiştiriciliği ise uzmanlık gerektiren bir iş olmaktadır ve en önemlisi severek yapılması ve ilgilenmek gereken bir iştir . bu yüzden güvercin yetiştiricileri bu işe maddi ve ticari gözle bakmıyorlar ve taklacı güvercin yetiştiriciliği onlar için bir sanattır.

Taklacı güvercin özellikleri 

Güvercin ırkları geçmişten günümüze kadar, farklı özelliklerde bulunmaktadır ve saf kan ırkların yanı sıra melez ırklar ise bulunmaktadır, ülkemizde güvercinlerin payitahtı bilinen diyarbekir’de türkiyenin tamamı kadar farklı güvercin ırkları bulunmaktadır, güvercinlerin safkanları ortadan kaybolmaması için bazı koruma amaçlı kurallar ortaya çıktı ve safkan güvercin ırklarının korunması ve üremesi yapılması gerekir. Aksi halde safkan taklacı güvercinlerin soyu tükenir ve yerini melez güvercinler alır. Tabi ki bilinçsiz güvercin yetiştiriciliği safkan ırkların azalmasına neden olur.

Güvercin neden takla atar?

Güvercinler, havada takla atma hareketi yaparak, uçuş becerilerini ve üreme kabiliyetlerini sergileyebilirler. Takla atma, özellikle yarışma güvercinleri ve hobi olarak yetiştirilen güvercinler arasında yaygın bir davranıştır. İşte güvercinlerin neden takla attığına dair bazı nedenler:

  1. Üreme Davranışı: Takla atma, özellikle erkek güvercinler arasında üreme davranışı olarak görülebilir. Erkek güvercinler, dişilere kendilerini göstermek ve etkilemek için gösterişli uçuşlar ve takla atmalar yapabilirler.
  2. Uçuş Yeteneğinin Sergilenmesi: Takla atma hareketi, güvercinlerin uçuş yeteneklerini göstermek ve rakiplere karşı üstünlük sağlamak için yapılan bir davranıştır. Bu, yarışma güvercinleri arasında özellikle sıkça görülür.
  3. Sosyal Etkileşim: Güvercinler, sosyal hayvanlardır ve bir araya geldiklerinde birbirleriyle etkileşime geçmeyi severler. Takla atma, grup içindeki sosyal bağları güçlendirmeye ve liderlik hiyerarşisini belirlemeye yardımcı olabilir.
  4. Gösteri ve Eğlence: Bazı güvercin sahipleri, takla atma hareketini görmekten keyif alır ve bu nedenle güvercinlerini bu tür davranışları için eğitebilirler.

Takla atma, genellikle iyi eğitilmiş ve yeterince uçuş yeteneğine sahip güvercinlerde gözlemlenir. Ancak, bazı güvercinlerde bu davranışın nedeni belirsiz olabilir ve her güvercinin takla atmaması normaldir. Güvercin sahipleri, güvercinlerinin sağlığı ve refahı için uygun koşullar sağladığından emin olmalıdır. Takla atma hareketi, güvercinlerin doğal davranışları arasında yer alsa da, bazen aşırı stres veya sağlık sorunlarından kaynaklanabilecek anormal davranışların bir işareti olabilir. Bu nedenle, güvercin sahipleri, güvercinlerinin davranışlarını düzenli olarak izlemeli ve herhangi bir sağlık veya refah sorununu belirlemek için veteriner hekime danışmalıdır.

Son söz :

Taklacı güvercinlerin hakkında detaylı bilgiler ve tanıtımları gelecek paylaşımda paylaşılacaktır, tüm gayemiz taklacı güvercin yetiştiriciliği sanatını bilmeyenlere tanıtmak ve ne kadar değerli bir sanat olduğunu kanıtlamak olmaktadır.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started